Naturskyddsföreningens rikskonferens 2019 – Kraft att förändra!

I helgen arrangerades Naturskyddsföreningens Rikskonferens. Årets fokus var ”Kraft att förändra” och en mängd workshops gav möjlighet till inspiration, kunskap och samarbeten. Bland hundratals medlemmar på plats på Krinova i Kristianstad fanns en från Ronnebykretsen.

Rikskonferens arrangeras vartannat år, det vill säga de år det inte arrangeras Riksstämma, och är inte ett beslutande organ som Riksstämman, utan mer ett arbetsmöte där vägar framåt tas fram för att nå de mål som stämman kommit fram till.

Konferensen bestod till största delen av ett stort antal workshops på olika ämnen som de uppåt 300 anmälda deltagarna kunde välja mellan, utifrån engagemang och behov. (Som medlem kan du läsa mer på Naturkontakt)

Ett stort fokus på konferensen var de två största utmaningarna vi nu står inför – att hejda klimatförändringarna och att bevara den biologiska mångfalden.

Många dystra rapporter har släppts på senare tid, men föreningen väljer att fokusera på möjligheter och sin ”kraft att förändra”, och vill gärna vara en enande kraft som kanaliserar olika krafter och viljor i den omställning av samhället som krävs.

Givetvis diskuterades även det stundande EU-valet och föreningen har tagit fram två genomarbetade granskningar över läget, den ena som ser över svenska parlamentarikers miljöarbete under den gångna perioden, och en som går igenom partiernas löften och tankar för framtida miljöarbete på EU-nivå.

(Klicka på bilderna för att läsa granskningarna i PDF-format.)

En av kampanjerna som pågår 2019 är Operation: Rädda bina – en fortsättning på lyckade insatser 2018 som i år uppmuntrar ännu fler bihotell, bivänliga trädgårdar och oklippta gräsmattor. Läs mer.

Lördagskvällen bjöd på middag, utdelning av Silverfalkar och Guldfalk, samt underhållning av Malmö Improvisationsteater, sång från styrelsen och en för kvällen hes men positiv Stefan Sundström (se smakprov på Facebook).

Som medlem kan du läsa mer på medlemssidan Naturkontakt.

Det gavs också möjlighet att besöka Naturum Vattenriket, en sevärd och stadsnära naturupplevelse som rekommenderas om du besöker Kristianstad. Naturum Vattenriket och den trevliga Linnérundan längs Helge å hittar du bara ett par minuters promenad från centrum och järnvägsstationen i Kristianstad.